Unei paciente cu o tumoră pancreatică, cu localizare centrală, i s-a practicat o operație particulară ce a constat în extirparea unei porțiuni extinse de pancreas.

O echipă multidisciplinară, condusă de dr. Răzvan Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, a efectuat în luna decembrie 2021, în premieră, la Constanţa, o intervenţie extrem de delicată, de rezecţie a unei părţi însemnate din pancreasul unei paciente tinere, ce prezenta o formă rară de tumoră pancreatică, cu evoluție imprevizibilă, ce îi putea pune viața în pericol.

Articol preluat din publicația Cuget Liber

operatie in premiera

Sursa foto: Cuget Liber

Pentru specialiştii de la malul mării, operaţia amintită a fost de lungă durată, dificilă, dar nimic nu se compară cu salvarea vieţii unui om. Aşa că, chiar dacă au stat șapte ore în sala de operaţie, satisfacţia a fost maximă, în momentul în care au încheiat-o cu bine şi i-au redat şansa la viaţă, având sprijinul echipei de anestezie și terapie intensivă. Cum se simte la acest moment pacienta? Poate trăi fără pancreas? Da, supravieţuirea fără pancreas sau doar cu o bucățică din acesta este posibilă, dar, cu toate acestea, medicii recomandă îndepărtarea organului cu pricina numai atunci când o persoană suferă de o afecţiune gravă. Și, da, acum, astfel de operații pot fi efectuate și la Constanța, nemaifiind nevoie să vă deplasați în alte centre medicale din țară.

Înainte de toate, trebuie precizat că această chirurgie pancreatică este o chirurgie foarte complexă, care necesită o dotare corespunzătoare şi echipe antrenate în astfel de tehnici, cu certificare şi atestare la nivel naţional, vizavi de competenţa în efectuarea unor intervenţii chirurgicale din sfera hepato-bilio-pancreatică. Cum a decurs operația?

„În cursul lunii decembrie, s-a efectuat, în premieră, o rezecţie pancreatică, o pancreatectomie centrală, la o pacientă tânără, care fusese diagnosticată şi tratată în Clinica de Gastroenterologie pentru o tumoră solidă pseudopapilară, o formă mai rară, de tumoră pancreatică, voluminoasă, cu un diametru de aproximativ 8-9 centimetri, dezvoltată la nivelul corpului pancreatic. După o evaluare imagistică complexă, cu efectuarea ecografiei transgastrice, a RMN-ului, precum şi a CT-ului abdominal, s-a ajuns la concluzia că evoluţia tumorii poate fi imprevizibilă şi a necesitat o intervenţie chirurgicală de amploare, în care s-a practicat această rezecţie parţială de corp pancreatic, păstrându-se numai o parte din ţesutul pancreatic distal, tocmai pentru a evita apariţia diabetului zaharat sau a insuficienţei pancreatice, cunoscându-se faptul că pancreasul are două mari funcţii, atât digestivă, prin secreţia enzimelor pancreatice, cât şi o funcţie endocrină, în reglarea valorilor glicemice şi de a preveni apariţia diabetului prin secreţia de insulină. Operaţia a fost de amploare şi a impus o disecţie minuţioasă, vasculară, a organelor din jur, în ideea de a păstra atât coada pancreasului, cât şi circulaţia splenică şi splina în sine. Evoluţia post-operatorie a fost favorabilă în primele opt zile. Ulterior, pacienta a mai avut anumite complicaţii, care au reimpus o reintervenţie, dar acum este stabilă”, a declarat dr. Popescu, pentru „Cuget liber”.

Ce a simţit medicul în timpul unei astfel de intervenţii riscante? „Întotdeauna, la intervenţiile chirurgicale mari te gândeşti la tot ce s-ar putea întâmpla, la riscuri. Ai emoţii…Particularitatea intervenţiei noastre a constat, de fapt, în tipul rezecţiei, chirurgie pancreatică efectuându-se de mai mult timp la Constanţa, dar de data aceasta a fost abordată o tehnică diferită, ce nu se realizează frecvent în nici o altă clinică din ţară”, a completat specialistul.